Translate

zaterdag 18 augustus 2012

Ramadan: Makkelijke tips voor een nuttige Ied

Ramadan: Makkelijke tips voor een nuttige IedDe Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei over Ied:

“Allah heeft jullie hiervoor twee betere dagen gegeven (als feestdag): de dag van Al-Fitr en de dag van Al-Adha.”
(Abu Dawud)

Ied is een belangrijke feestdag voor de moslims en hoewel het om een feestdag gaat, betekent het niet dat we op deze dag Allah niet hoeven te gedenken. Integendeel zelfs, wij dienen ook op deze dag Allah te gedenken, Hem dankbaar te zijn en ons te richten tot Hem. Daarom een aantal tips voor een nuttige Ied.  • Tip 1: Bereid je voor en wees op tijd

Bereid je voor door te lezen over de etiquette van Ied en zorg ervoor dat je jezelf op Ied niet hoeft te haasten. Leg van te voren je kleding en schoenen klaar, zet je wekker op tijd en sta op tijd op zodat je genoeg tijd hebt om alles te doen wat je moet doen. Zorg er ook voor dat je kleding netjes is en schoon, want de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) droeg altijd zijn beste kleding met Ied.

Als je cadeaus wilt geven aan familieleden of anderen in je omgeving, haast je dan niet op het laatste moment naar de winkel, maar zorg dat je het op tijd hebt. En weet dat de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd:

“Geef elkaar geschenken en jullie zullen van elkaar houden.”
(Bukharie)


  • Tip 2: Neem vrij met Ied

De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd:

“Allah heeft jullie hiervoor twee betere dagen gegeven (als feestdag): de dag van Al-Fitr en de dag van Al-Adha.”

(Abu Dawud)

Ied is een feestdag en op een feestdag zouden we niet moeten werken. Zo heb je tijd om op je gemak naar het Ied gebed te gaan, tijd door te brengen met je familie en andere nuttige dingen te doen.  • Tip 3: Verricht de Ied Takbir

Allah zegt in de Koran:

''En maakt het aantal (dagen) vol en prijs de Grootheid van Allah, omdat Hij jullie leiding schonk, hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.''
(Koran, Surah al-Baqarah 2:185)
  • Tip 4: Volg ook de andere Sunnen van Ied op

De Sunnen van Ied zijn onder andere:

  • De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) verrichte de grote wassing (ghusl) voor het Ied-gebed, hij droeg de mooiste kleding en gebruikte parfum (dit laatste geldt enkel voor mannen). (Al-Hakim)

  • Op de heenweg een andere weg nemen dan op de terugweg. Dit was de gewoonte van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) die hij altijd nakwam. (Bukharie en Muslim)

  • Een oneven aantal dadels eten voor het Ied gebed op Ied al-fitr. Bij Ied al-adha at de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) niks tot hij zijn offerdier geslacht had.  • Tip 5: Verricht je gebeden op tijd en let op je gedrag

Helaas wordt Ied door veel mensen verkeerd geïnterpreteerd. Zij zien een feestdag als een dag zonder regels. Eén van de belangrijke zaken die op een dergelijke dag verwaarloosd wordt, is het verrichten van het gebed. Het verrichten ervan wordt vaak uitgesteld of de gebeden worden zelfs helemaal niet verricht. Let hier op, want nog altijd geldt dat het gebed het eerste is waar we over ondervraagd worden op de Dag des Oordeels.

En niet alleen het gebed is belangrijk. Vooral na de Ramadan is het betreurenswaardig om te zien hoeveel mensen Allah lijken te vergeten op Ied. De hele Ramadan hebben ze zich afzijdig gehouden van zondige daden en zo goed mogelijk geleefd, maar met Ied beginnen zij weer met alles wat Allah verboden heeft. Kijk hier voor uit en weet dat de hoofddoek en correcte kleding ook verplicht zijn met Ied, evenals goed gedrag, geen alcohol, geen vlees wat niet ritueel geslacht is en dergelijke.
Tip 6: Verricht smeekbeden en vraag om vergeving

Vraag Allah om je vasten, gebeden en goede daden te accepteren en vraag Hem om vergeving. Vraag Hem om de volgende Ramadan te mogen meemaken en toon je dankbaarheid voor al het eten, drinken, kleding en alle andere goede dingen waarmee Hij je begunstigd heeft. En vraag het niet alleen voor jezelf, vraag het ook voor alle andere moslims.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter ...