Translate

dinsdag 21 augustus 2012

Islam & andere Godsdiensten

Islam & andere Godsdiensten
Volgens de Koran is de islam niet een nieuw geloof maar een voortzetting van de religies die aan onder andere de profeten Mozes, David en Jezus zijn geopenbaard. Daarom erkennen moslims in principe ook de Thora, de Psalmen van David en het Evangelie, alleen gaan wij ervan uit dat het niet meer de oorspronkelijke geopenbaarde teksten zijn. De Koran is de afsluiting van een reeks openbaringen en geldt voor alle mensen, waar ook ter wereld en van welk ras ze ook zijn. Toch mogen moslims niemand dwingen om zich tot de islam te bekeren, want de keuze voor een religie is ieders eigen verantwoordelijkheid. Wat heeft het voor zin om te bidden als je daar niet voor honderd procent zelf voor gekozen hebt? In de Koran staat:

''Er is geen dwang in de godsdienst.''

(2:256)In de eerste moslimstaat in Medinah vlakbij Mekka, waar Muhammad met zijn volgelingen naartoe was gegaan toen hij vervolgd werd door zijn eigen stam, was plaats voor iedereen ongeacht hun religieuze overtuiging, zolang zij elkaar respecteerden. Er werd een pact met de joden en christenen gesloten voor wederzijdse bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Onder de eerste khaliefa's die Muhammad als leider van de staat opvolgden werden niet-moslims in ruil voor een soort defensiebelasting beschermd.

Bij de verovering van Jeruzalem na de dood van Muhammad werd de veiligheid van joden en christenen in een schriftelijke overeenkomst gegarandeerd en bleef het voor hen mogelijk om hun kerken en synagogen te gebruiken. Het is zelfs zo dat de Koran de moslims opdraagt om kerken, synagogen en tempels te beschermen. Helaas kunnen we hetzelfde niet van de christenen zeggen: toen zij Jeruzalem tijdens de kruistochten 'bevrijdden' werden alle moslims en ook joden die in de stad waren achtergebleven omgebracht en de inheemse christenen verbannen. Tijdens de moslimheerschappij over Spanje (Andalusië) werd de godsdienst van joden en christenen eveneens gerespecteerd.

Tussen Karel de Grote en Harun al-Rashid bestond er nog een goede verstandhouding. Pas door de kruistochten die rond het jaar duizend door de christenen tegen de moslims werden georganiseerd is de relatie blijvend verstoord.

Muhammad Yahya

1 opmerking:

 1. Asalamu alaikum,

  JAzakAllah khair.

  Have ou heard of `ABD ALLAH IBN RAWAAHAH

  Spare a minute come have a look and share your thoughts inshAllah.

  Take Care

  BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter ...