Translate

dinsdag 23 juli 2013

Ramadan: Ideeën voor een betere Ramadan

Ramadan: Ideeën voor een betere RamadanOp zoek naar ideeën om jouw Ramadan beter te benutten? Dan ben je hier op de juiste pagina. We maken hier een verzameling van ideeën met kleine en grote daden om Allah te behagen. Zelf nog meer ideeën? Zet ze dan in de reacties of stuur ze naar ons toe via het contactformulier.
Ramadan ideeën


  • Wakker blijven na het fajr gebed

Bijf na het Fajr gebed wakker tot zonsopgang, want de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd dat degene die het Fajr gebed in gemeenschap bidt, daarna blijft zitten tot zonsopgang om Allah te aanbidden en daarna twee gebedseenheden bidt (salat duha), de volledige beloning heeft van de Hajj en de Umrah.
(Tirmidhi)


Overigens dient deze tijd wel nuttig besteed te worden, door bijvoorbeeld dhikr te verrichten of Koran te lezen.
  • Eten voor Fajr, Suhur

Opstaan voor Fajr voor Suhur, om te eten, want de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd:

“Eet Suhur, want het is gezegend.”

(Bukharie)


Het is daarom beter om op te staan voor het Fajr gebed en te eten in plaats van door te slapen, zoals velen doen.
  • Regelmatig sadaqa geven

Regelmatig sadaqa geven, Allah zegt immers in de Koran:

''Jullie zullen al-birr 3 niet bereiken, totdat jullie van wat jullie liefhebben bijdragen geven. En wat jullie ook van iets bijdragen: voorwaar, Allah is daarover Alwetend.''

(Koran, 3:92)


Toen dit vers geopenbaard werd, begonnen de metgezellen hun meest geliefde bezittingen weg te geven als Sadaqa. 5  En dat geldt ook voor ons als we al-birr willen bereiken: geef uit op de weg van Allah, zelfs al is het maar met een dadel:

“Bescherm jezelf tegen het vuur, al is het door het weggeven van een halve dadel.”
(Bukharie en Muslim)

  • Nodig mensen uit om het vasten te verbreken

Stel je voor: je vast een dag, maar je krijgt de beloning alsof je twee keer hebt gevast, of drie keer, of vier keer of zelfs 10 keer. Kan dat? Ja! Dat kan. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd:

“Degene die een vastende voedt met hetgeen waarmee hij zelf zijn vasten verbreekt, krijgt een beloning die gelijk is aan hem (degene van wie hij het vasten verbreekt), zonder dat de beloning van de vastende persoon enigzins verminderd wordt.”
(Tirmidhi)
  • Smeekbeden verrichten voor afwezige moslims

De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei:

“Geen enkele gelovige verricht smeekbeden voor zijn afwezige broeder zonder dat de Engelen zeggen: “Moge jou hetzelfde gegeven worden.”
(Muslim)
  • Zoek vergeving bij Allah

Allah, de Alhorende, de Alziende, zegt in de Koran:

''Zeg (O Mohammed): “Zal ik jullie over (iets) beters dan dat mededelen? Voor degenen die (Allah) vrezen zijn er Tuinen (Paradijs) bij hun Heer, waar onder door de rivieren stromen, daar zijn zij eeuwig levenden en (daar zijn) reine echtgenotes en het welbehagen van Allah.” En Allah is Alziende over de dienaren.''

''(Zij zijn) degenen die zeggen: “Onze Heer, voorwaar, wij geloofden, vergeef ons onze zonden en bescherm ons tegen de bestraffing van de Hel.”

''(Zij zijn) de geduldigen en de waarachtigen en de gehoorzamen en degenen die (voor Allah) uitgeven en degenen die (Allah) om vergeving vragen in het laatste (deel) van de nacht.''
(Koran, 3:15 - 3:17)


Deze verzen laten de kenmerken zien van de Mutaqqun. Zij zijn degenen die om vergeving vragen, sadaqa geven, Allah gehoorzamen en dergelijke en hun beloning is het Paradijs. Vraag daarom vergeving bij Allah en laat je ook door de andere handelingen in dit vers leiden, om zo tot de Mutaqqun te behoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter ...