Translate

zondag 4 augustus 2013

Ramadan: Het gebruik van kohl, henna en cosmetica

Ramadan: Het gebruik van kohl, henna en cosmetica  • Vraag:

Wat is de regel voor vrouwen die gedurende de dag kohl en sommige cosmetica gebruiken in de Ramadan? Verbreken deze dingen het vasten of niet?  • Antwoord:

Alle lof is aan Allah.

Volgens de correctere mening van de geleerden verbreekt kohl het vasten van vrouwen of mannen niet maar voor degene die vast is het verkieslijk om het ’s avonds te gebruiken. Hetzelfde geldt voor andere dingen die gebruikt worden om het gezicht te verfraaien zoals zeep, crèmes enzovoorts, die te maken hebben met de buitenste laag van de huid. Dat omvat ook henna, make-up en soortgelijke dingen, maar make-up moet niet gebruikt worden als het schade aan het gezicht toebrengt.


  • Het gebruik van olie in het haar


  • Vraag:

Wat is de uitspraak over het gebruik van olie in het haar gedurende de dag in de Ramadan?


  • Antwoord:

Alle lof is aan Allah.

Er is niets mis met het gebruik van olie in het haar gedurende de dag in de Ramadan en dat heeft geen invloed op het vasten.

Shaykh Ibn Baaz (15/259) werd gevraagd: Wat is de regel voor vrouwen die gedurende de dag kohl en sommige cosmetica gebruiken in de Ramadan? Verbreken deze dingen het vasten of niet?


  • Hij antwoordde:

Volgens de meest correcte mening van de twee meningen van geleerden, verbreekt kohl het vasten van vrouwen of mannen niet maar voor degene die vast is het beter om het ’s avonds te gebruiken. Hetzelfde geldt voor andere dingen die gebruikt worden om het gezicht te verfraaien zoals zeep, crèmes enzovoorts, die extern aan de huid worden aangebracht zoals henna, make-up en soortgelijke dingen. Er is niets mis met het gebruik hiervan door de vastende persoon maar make-up moet niet gebruikt worden als het schadelijk is voor het gezicht.

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen heeft in Fataawa al-Siyaam (228) gezegd:

Alle soorten crèmes, of ze nou op het gezicht, de rug of elders worden aangebracht, hebben geen effect op de vastende persoon en verbreken zijn vasten niet.

Het Permanente Comité (10/253) werd gevraagd: Verbreekt het gebruik van kohl of crème gedurende de dag in de Ramadan het vasten van een vrouw of niet? Ze antwoordden:

Degene die kohl gebruikt gedurende dag gebruikt in de Ramadan tijdens het vasten, maakt zijn of haar vasten niet ongeldig. Hetzelfde geldt voor degene die olie in het haar aanbrengt gedurende de dag in de Ramadan – het verbreekt het vasten niet.”3 opmerkingen:

  1. elhamdoulillah!!! eeeindelijk heb ik ergens een fatsoenlijk bron kunnen vinden! dnkjullie wel! assalamu alaikum

    BeantwoordenVerwijderen

Laat een reactie achter ...