Translate

vrijdag 2 augustus 2013

Ramadan: Buitensporigheid in voedsel en drank tijdens de Ramadan

Ramadan: Buitensporigheid in voedsel en drank tijdens de Ramadan

 
Buitensporigheid is in alle dingen iets wat afkeurenswaardig is en het is niet toegestaan, voornamelijk in voedsel en drank. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

“...en eet en drinkt, maar overdrijft niet. Voorwaar, Hij houdt niet van de buitensporigen.”
(al-A’raaf 7:31)En de Profeet (sallAllahu alaihi wa salaam) heeft gezegd:

“De zoon van Adam vult geen ton slechter dan zijn maag. Voor de zoon van Adam zijn een paar happen voldoende om zijn rug recht te houden. Als je het moet vullen, dan eenderde voor voedsel, eenderde voor drank en eenderde voor lucht.”
(Overgeleverd door al-Tirmidhi, 2380; Ibn Maajah, 3349. Ingedeeld als sahih door al-Albaani in Sahih al-Tirmidhi, 1939)


  • Buitensporigheid in voedsel en drank omvat vele kwaden:

- Hoe meer een persoon geniet van de goede dingen van deze wereld, hoe minder zijn aandeel zal zijn in het Hiernamaals.

Al-Haakim heeft overgeleverd dat Abu Juhayfah (radiAllahu anhu) zei: De Boodschapper van Allah (sallAllahu alaihi wa salaam) heeft gezegd:

“Hoe meer de mensen hun vulling in deze wereld eten, hoe hongeriger ze zullen zijn op de Dag der Opstanding.”
(Overgeleverd door Ibn Abi’l-Dunya die eraan toevoegde dat Abu Juhayfah zijn maag nooit vulde totdat hij dit leven verliet. Ingedeeld als sahih door al-Albaani in al-Silsilah al-Sahihah, 342)
‘Umar (radiAllahu anhu) heeft gezegd: Bij Allah, als ik zou willen, zou ik de mooiste kleren dragen onder jullie en het beste voedsel eten en het meest luxe leven hebben. Maar ik heb gehoord dat Allah mensen veroordeeld heeft voor sommige van hun daden en gezegd heeft (interpretatie van de betekenis):

“Jullie hebben jullie goede dingen die jullie bezaten opgebruikt tijdens jullie wereldse leven en jullie hebben ervan genoten. Op deze Dag zullen jullie vergolden worden met een vernederende straf omdat jullie hooghartig plachten te leven op de aarde, zonder recht, en omdat jullie zware zonden plachten te begaan.”
(al-Ahqaaf 46:20)


Hilat al-Awliya’, 1/49

- Het leidt de mens af van vele goede daden van gehoorzaamheid en aanbidding zoals het lezen van de Qur’aan, waar een moslim zich op zou moeten concentreren tijdens deze gezegende maand, zoals het gebruik was van de Salaf.

Maar de vrouwen besteden uiteindelijk een groot deel van de dag aan het bereiden van voedsel en een groot deel van de nacht aan het bereiden van hapjes en drankjes.

Als een persoon teveel eet, wordt hij lui en slaapt veel en verspilt dus veel van zijn tijd.

Sufyaan al-Thawri (rahimahullah) heeft gezegd: “Als je wil dat je lichaam gezond is en minder slaapt, eet dan minder.”

Overdadig eten maakt het hart onachtzaam.

Er werd aan Imam Ahmad (rahimahullah) gevraagd: “Vindt een man zachtheid en nederigheid in zijn hart wanneer hij vol is”? Hij zei: “Ik denk het niet.”

En Allah weet het het beste

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter ...