Translate

zondag 19 februari 2012

Bescherm je ogen deze zomer

Bescherm je ogen deze zomer

Inleiding


Wanneer deze zomer de temperatuur omhoog gaat en het zweet van onze gezichten drupt, is het belangrijk om het volgende te onthouden: bescherm je ogen, en ik spreek niet over het dragen van zonnebrillen maar over het neerslaan van je blikken.


In onze huidige cultuur is het vandaag de dag gebruikelijk dat wanneer de temperatuur stijgt, ook de hoeveelheid tentoongesteld vel van de lichamen van de mensen groter wordt. Alhoewel dit een erg verontrustend en verwarrend verschijnsel is, is het wel dagelijkse werkelijkheid. Het is zelfs zo, dat degene onder ons, vooral onze zuster die hijab dragen, die zich bedekken en hun degelijkheid beschermen als vreemd worden aan gekeken.

Terwijl, het bedekken, het niet tentoonstellen van de huid, tegenwoordig als advies wordt gegeven door de gezondheidszorg en door artsen ter voorkoming van huidkanker.

Een van de aangeraden methoden is het dragen van kleding die de huid bedekken en die de huid beschermen tegen Uv-straling. Een shirt met lange mouwen en een lange broek of rok van een dicht geweven stof bieden de meeste bescherming.

En opdat wij niet vergeten; zelfs lang voordat wij ooit gehoord hadden van het broeikas effect of van waarschuwingen tegen huidkanker, zouden de meeste van de moslims en de niet-moslims die in de schroeiend hete woestijnen en de steden en dorpen van Afrika en Azië wonen? Welke tijdens de zomers (en meestal ook de rest van het jaar) uitzonderlijk hoge temperaturen kennen, nooit zo goed als bloot hun huizen verlaten. In feite bedekten zij zich zelfs meer, om zichzelf te beschermen tegen de zon.


Advies uit de Koran en uit de Soenna


Het is in deze omstandigheden, omgeven door half naakte mensen, dat we de moed moeten hebben om het gebod van God en Zijn Profeet Mohammed Sallalahu 'alaihi wasalam te gehoorzamen en om onze blikken neer te slaan.

"En houdt u verre van overspel; want het is een afschuwelijke zaak en een slechte weg". [Surah 17 : Ayah 32]

Deze zonde is zo gehaat in de ogen van Onze Heer, dat Hij ons gebiedt om er niet eens in de buurt van te komen. Ongeacht wat iemand ook zegt, kijken naar dat waar men niet naar moet kijken, komt in de buurt van overspel. Want een buitenechtelijke relatie begint met een onzedelijke blik. Allah (swt) wenst voor ons niet dat wij ons overgeven aan lelijke zonden, en daarom gebiedt Hij ons om onze blikken neer te slaan.

"Zeg tot de gelovige mannen dat zij hun ogen neergeslagen houden en dat zij hun passies beheersen. Dat is reiner voor hen. Voorzeker, Allah (swt) is wel op de hoogte van hetgeen zij doen. En zeg tot de gelovige vrouwen dat zij ook haar ogen neergeslagen houden en hun passies beheersen."
[Surah 24 : Ayah 30-31 ]


Je blik neerslaan betekent niet dat je je ogen constant op de grond moet richten en helemaal niet omhoog kijken. Het betekent je gezicht afwenden wanneer je een minder-dan-netjes-gekleedde man of vrouw op straat ziet lopen in de warme zomer maanden.

Overspel van de ogen


De Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam legde het gebod van God verder uit. Abu Hurayrah heeft verteld dat de Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam zei:

".. Overspel van de ogen is kijken naar (dat) wat niet toegestaan is". (Bukhari, Muslim).
Ook, verteld door Jurayr, die zei: "Ik vroeg de boodschapper van Allah (swt) over het per ongeluk kijken naar iets dat niet toegestaan is en hij (vzmh) zei: "Draai je ogen weg". (Muslim).

In een andere hadith op gezag van Abu Sa'eed, zei de Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam:

"Een man moet niet kijken naar de awrah (naaktheid) van een andere man, en een vrouw zou niet moeten kijken naar de awrah van een andere vrouw ." (Muslim).


Dus, onze Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam heeft ons zelfs geïnstrueerd om in sommige gevallen, onze blikken neer te slaan wanneer we kijken naar leden van hetzelfde geslacht. Neerslaan van de blikken omwille van de "andere" naaktheid. Een van de meest voorkomende fouten is om te denken dat we alleen maar onze blikken moeten neerslaan wanneer we naaktheid en ongemanierdheid "in persoon" tegenkomen.

Onze blikken neerslaan, moet ook worden toegepast wanneer we een film of televisie programma zien, waarin naaktheid en intieme scenes van paren voorkomen (eigenlijk moeten we zien te voorkomen dat we zulke programma's te zien krijgen, punt uit). Onze blikken neerslaan betekent ook van dat we zappen wanneer "Baywatch" begint. Het betekent ook, zappen wanneer we naar het nieuws kijken en wanneer we ons aangetrokken voelen tot de persoon die het nieuws voorleest of het programma presenteert.

Eigenlijk is televisie kijken helemaal niet zo'n goede manier om je tijd te spenderen. Ga niet naar het strand of ergens anders waar je een overvloedig aantal mannen en vrouwen kunt vinden die gekleed gaan in bikini of badpak.

Je blikken neerslaan is daar letterlijk onmogelijk. Wanneer je naar een kant kijkt, denkend dat je gered bent, kom je er snel achter dat je ook die kant niet op kunt kijken. Hetzelfde geldt voor parken. Terwijl dit niet betekent dat je nooit met je kinderen uit kunt gaan om te gaan schommelen of om te gaan barbecueën, het betekent dat je misschien de activiteiten moet verschuiven naar koelere dagen of naar het gedeelte van de dag dat het iets koeler is, in de vroege ochtend of voor zonsondergang. Zodat het hoogtepunt van de dag om te zonnebaden voorbij is, en de meeste mensen weg zijn of al iets meer kleding aan hebben getrokken.
Doe smeekbedes (dua's)


Onderschat nooit de kracht van smeekbedes, dit is waar in alle moeilijke situaties. Soms, ondanks dat je bepaalde plaatsen vermijdt waar je meer waarschijnlijk een onfatsoenlijk gekleed persoon kunt tegen komen, kun je iemand tegenkomen die onderweg is naar het park of naar het strand en die besloten heeft om zich al voorheen op het zwemmen of zonnebaden voor te bereiden. In deze gevallen, zal het neerslaan van de blikken moeilijk zijn. Je had het niet verwacht, dus had je je er niet geestelijk op voorbereid.

Wanneer je je overrompeld voelt, is er een bepaalde smeekbede die je kunt opzeggen "a`udhu bi-llahi as-sami` al-`aliem min ash- shaytan ar-rajiem" (zie Koran Surah 41 : Ayah 36 voor uitleg).

De vertaling is: "Ik zoek mijn toevlucht bij Allah (swt), de Alhorende de Alwetende, tegen de vervloekte Shaytan (Satan)."

In het algemeen, zoek bescherming bij Allah.

Het is ook aangeraden om te zeggen "la hawla wa la quwwata illa bi-llah" (er is geen kracht behalve bij Allah (swt). Wanneer we oprechte smeekbedes maken dan, wanneer Allah (swt) het wil, zullen we slagen in het neerslaan van de blikken.

Je blikken neerslaan betekent niet dat je asociaal bent maar, je blikken neerslaan betekent niet dat je ongemanierd bent of asociaal. De zomer is zeker een tijd om uit te gaan, plezier te maken en zelfs om anderen uit te nodigen voor de islam. Je kunt, bijvoorbeeld, folders uitdelen in openbare gelegenheden en in parken.

De Profeet Sallalahu 'alaihi wasalam presenteerde de boodschap van islam aan mensen die bijeenkwamen tijdens het vieren van het jaarlijkse "Ukaz" feest, een feest waar men ook alcohol dronk en gokte. Echter, dit vereist discipline en zelfbeheersing. Dit mag nooit misbruikt worden als gelegenheid om mee te gaan in deze zonden.De blik is onderdeel van het karakter


Een moslim is netjes en zuiver. Dit betekent dat zijn of haar hele lichaam netjes en zuiver moet zijn. Een natuurlijk gevolg hiervan is het neerslaan van de blikken.

Allah (swt) zegt ons:

"O gij die gelooft, volgt de voetstappen van Satan niet. Wie de voetstappen van Satan volgt die zal hij zeker onzedelijkheid en boosheid bevelen. .." [Surah 24 : Ayah 21]

Door te kijken naar een andere man of vrouw op een onfatsoenlijke manier betekend het volgen van de voetstappen van Satan. Het begint allemaal met een wellustige blik. Zo'n blik lijdt tot wellustige gesprekken en flirten, dan een afspraakje. En we weten allemaal wat er daarna komt.

Wanneer we vechten om Allah (swt) te behagen, zal Hij ons hiervoor verschillende malen belonen in dit leven en in het volgende leven (Hiernamaals). Het is werkelijk een strijd (Jihad). Maar, het is zeker een stijd waard om gestreden te worden.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een reactie achter ...